СТАТЕЙКИ.ORG.UA
электронный каталог статей

Шлунок

комментариев: 0 / добавить комментарий

Шлунком є еластичне мішковидне розширення травного каналу, що граничить в початковій частині із стравоходом, в нижній — з дванадцятипалою кишкою. Це рухомий орган, розташований переважно в лівому підребер'ї. У ньому виділяють: вхідну частину — нечітко відмежовуване дно і тіло шлунку — і вихідну, або привратникову, частину. Форма, об'єм і розмір шлунку непостійні. Вони можуть змінюватися залежно від стану шлунку: скорочений або розслаблений, наповнений їжею або порожній. Форма шлунку залежить також від положення тіла, режиму харчування і конституціональних особливостей. Довжина шлунку натщесерце — приблизно 18 сантиметрів, ширина — 7. Об'єм шлунку залежить від кількості їжі, що приймається, тонусу стінки і фази роботи. В середньому він складає 1000-1500 мілілітрів.

Основне призначення шлунку — подрібнювати і перетворювати на кашкоподібний стан харчову масу і проштовхувати її в кишечник, де головним чином відбувається всмоктування живильних речовин. Вода і деякі розчинені в ній речовини (сіль, цукор, білки, спирт, йод, бром і ін.) всмоктуються в шлунок в невеликій кількості. Жири і крохмаль в шлунку взагалі не всмоктуються.

Виділяють наступні фізіологічні функції шлунку: секреторну, рухову, всмоктувальну і виділення.

В процесі розщеплювання і всмоктування харчових продуктів важливу роль грає секреторна функція шлунку.

Шлунок в нормі натщесерце, не містить шлункового соку — безбарвної, прозорої рідини кислої реакції. У шлунковому соку містяться 0,4-0,5% соляної кислоти та сичужний фермент. За добу шлункового соку виділяється 1,5-2 літри. Шлунковий сік починає відділятися вже під впливом роздратувань, що поступають з центральної нервової системи. Це перша фаза секреторного акту — так званий «психічний», або «запальний», сік. Надалі відділення шлункового соку стимулюється продуктами переварювання їжі і обміну, а також особливими речовинами, що збуджують виділення шлункового соку. Це — друга, хімічна, фаза шлункової секреції. Жування їжі і проходження її через порожнину рота в глотку викликають у людини виділення великої кількості чистого шлункового соку (за годину близько 100 мілілітрів). Першими шлунковий сік починають виділяти клітки малої кривизни шлунку, потім — решти частин.

Соковиділення має і прихований період. Це час, який проходить від поглинання їжі до початку секреції шлункового соку. Воно залежить від виду їжі. Так, після вживання м'яса і хліба соковиділення починається через 5-10 хвилин і залишається максимальним протягом години. Соковиділення після прийому м'ясної їжі знижується до третьої години, а на хліб — до другої. Після прийому молочної їжі максимальна секреція відмічена між другою — третьою годиною, потім соковиділення поступово знижується.

Від прийнятої їжі залежить кількісний і якісний склад шлункового соку. Жирна їжа гальмує соковиділення. Тому при складанні режиму харчування рекомендується жири поєднувати з продуктами, що мають сильну сокогінну дію, - фруктові, овочеві соки і ін. Молоко порушує залози шлунку зовсім слабо і жир, що міститься в ньому, спочатку гальмує соковидільну функцію шлунку, але починаючи з другої — третьої години секреція посилюється у зв'язку з утворенням продуктів переварювання білків молока, які хімічним шляхом порушують секрецію шлунку.

Секреторна функція шлунку людини міняється і в окремі періоди його життя. Для молодих людей характерне підвищення як секреторної функції шлунку, так і кислотності шлункового соку. У немолодих осіб секреторний процес слабшає і спостерігається схильність до пониження секреції і кислотності унаслідок виснаження і атрофії шлункових залоз.

Для переварювання і просування їжі в наступні відділи травної системи істотне значення мають перистальтика шлунку (м'язові скорочення) і складна діяльність його вихідної частини. Їжа затримується в шлунку від 3 до 10 годин.

Спорожнення шлунку і просування харчової маси в дванадцятипалу кишку відбуваються головним чином завдяки ритмічним скороченням вихідного відділу шлунку.

Доглядайте і бережіть свій шлунок!

источник: www.stateyki.org.ua | комментариев: 0 | просмотров: 242 | 02/01/2010
Читайте также:
Антицеллюлитная диета
Антицеллюлитная диета. Полноценный сбалансированный рацион, позволяющи ...
Получайте белок для своего организма с продуктов питания
Белок является одним из самых необходимых полезных веществ, необходимы ...
Ягодная диета: худеем со вкусом!
Описана диета на свежих ягодах (длительность не более 7 дней). Подробн ...
Комментарии:
Администрация каталога не несет ответственности за информацию, размещенную посетителями сайта. Сообщения, оставленные на сайте, являются исключительно личным мнением их авторов, и могут не совпадать с мнением администрации каталога.
комментариев нет

ты можешь быть первым
* - поля, помеченные звездочкой, обязательны к заполнению.
Ваше имя*: (max 64 символа)
E-mail: (max 64 символа)
Комментарий*:
без HTML (min 20, max 1000 символов)


Ссылки на статью «Шлунок»:
URL
http://www.stateyki.org.ua/articles/shlunok/
Ссылка
<a href="http://www.stateyki.org.ua/articles/shlunok/">Шлунок</a>
BBCode
[url=http://www.stateyki.org.ua/articles/shlunok/]Шлунок[/url]


Інтернет реклама УБМ
Наши партнеры
Покер онлайн
Биржи
etxt.ru
 

 

Інтернет реклама УБМ


Інтернет реклама УБМ