Шлунком є еластичне мішковидне розширення травного каналу, що граничить в початковій частині із стравоходом, в нижній — з дванадцятипалою кишкою. Це рухомий орган, розташований переважно в лівому підребер'ї. У ньому виділяють: вхідну частину — нечітко відмежовуване дно і тіло шлунку — і вихідну, або привратникову, частину. Форма, об'єм і розмір шлунку непостійні. Вони можуть змінюватися залежно від стану шлунку: скорочений або розслаблений, наповнений їжею або порожній. Форма шлунку залежить також від положення тіла, режиму харчування і конституціональних особливостей. Довжина шлунку натщесерце — приблизно 18 сантиметрів, ширина — 7. Об'єм шлунку залежить від кількості їжі, що приймається, тонусу стінки і фази роботи. В середньому він складає 1000-1500 мілілітрів.
Основне призначення шлунку — подрібнювати і перетворювати на кашкоподібний стан харчову масу і проштовхувати її в кишечник, де головним чином відбувається всмоктування живильних речовин. Вода і деякі розчинені в ній речовини (сіль, цукор, білки, спирт, йод, бром і ін.) всмоктуються в шлунок в невеликій кількості. Жири і крохмаль в шлунку взагалі не всмоктуються.
Виділяють наступні фізіологічні функції шлунку: секреторну, рухову, всмоктувальну і виділення.
В процесі розщеплювання і всмоктування харчових продуктів важливу роль грає секреторна функція шлунку.
Шлунок в нормі натщесерце, не містить шлункового соку — безбарвної, прозорої рідини кислої реакції. У шлунковому соку містяться 0,4-0,5% соляної кислоти та сичужний фермент. За добу шлункового соку виділяється 1,5-2 літри. Шлунковий сік починає відділятися вже під впливом роздратувань, що поступають з центральної нервової системи. Це перша фаза секреторного акту — так званий «психічний», або «запальний», сік. Надалі відділення шлункового соку стимулюється продуктами переварювання їжі і обміну, а також особливими речовинами, що збуджують виділення шлункового соку. Це — друга, хімічна, фаза шлункової секреції. Жування їжі і проходження її через порожнину рота в глотку викликають у людини виділення великої кількості чистого шлункового соку (за годину близько 100 мілілітрів). Першими шлунковий сік починають виділяти клітки малої кривизни шлунку, потім — решти частин.
Соковиділення має і прихований період. Це час, який проходить від поглинання їжі до початку секреції шлункового соку. Воно залежить від виду їжі. Так, після вживання м'яса і хліба соковиділення починається через 5-10 хвилин і залишається максимальним протягом години. Соковиділення після прийому м'ясної їжі знижується до третьої години, а на хліб — до другої. Після прийому молочної їжі максимальна секреція відмічена між другою — третьою годиною, потім соковиділення поступово знижується.
Від прийнятої їжі залежить кількісний і якісний склад шлункового соку. Жирна їжа гальмує соковиділення. Тому при складанні режиму харчування рекомендується жири поєднувати з продуктами, що мають сильну сокогінну дію, - фруктові, овочеві соки і ін. Молоко порушує залози шлунку зовсім слабо і жир, що міститься в ньому, спочатку гальмує соковидільну функцію шлунку, але починаючи з другої — третьої години секреція посилюється у зв'язку з утворенням продуктів переварювання білків молока, які хімічним шляхом порушують секрецію шлунку.
Секреторна функція шлунку людини міняється і в окремі періоди його життя. Для молодих людей характерне підвищення як секреторної функції шлунку, так і кислотності шлункового соку. У немолодих осіб секреторний процес слабшає і спостерігається схильність до пониження секреції і кислотності унаслідок виснаження і атрофії шлункових залоз.
Для переварювання і просування їжі в наступні відділи травної системи істотне значення мають перистальтика шлунку (м'язові скорочення) і складна діяльність його вихідної частини. Їжа затримується в шлунку від 3 до 10 годин.
Спорожнення шлунку і просування харчової маси в дванадцятипалу кишку відбуваються головним чином завдяки ритмічним скороченням вихідного відділу шлунку.
Доглядайте і бережіть свій шлунок!
URL | http://www.stateyki.org.ua/articles/shlunok/ |
Ссылка | <a href="http://www.stateyki.org.ua/articles/shlunok/">Шлунок</a> |
BBCode | [url=http://www.stateyki.org.ua/articles/shlunok/]Шлунок[/url] |